میخک صدپر
تا قبل از دوران مدرن غرب میخک صدپر مورد استفاده شرقها بودهاست و با ورود غربیها به شرق با این گیاه اشنا شدند و از ان استفاده کردند، میخک صدپر به همراه جوز و فلفل در روم باستان به شدت با ارزش بودهاند و در قرون وسطی به عنوان یک کالای با ارزش در اقیانوس هند در تجارتها استفاده میشدهاست ارزش یک کیلوگرم میخک صد پر در ان زمان برابر با ۷ گرم طلا بود است. در اواخر قرن پانزدهم پرتغال مقادیر زیادی از این گیاه را به اروپا اورد. به علت ارزش بالای ان اسپانیا در فکر تجارت این گیاه در اقیانوس هند شد و بعدها موفق به گرفتن این تجارت از پرتغالیها شدند. در قرن هفدهم تجارت ان تحت سلطه هلندیها در امد.
میخک صدپر در حال حاضر در درجه اول در کشورهای هند، اندونزی، ماداگاسکار، زنگبار، پاکستان، ویتنام و سری لانکا برداشت میشود. از جمله اقدامات سلطان بوسعید جد اعلای سلطان سعید پادشاه عمان زمانی که زنگبار را به عنوان پایتخت عمان اختیار نمود، این است که در شهر زنگبار کشت میخک را رواج داد و سپس با وجود میخک فراوان در این شهر، کارخانه روغن میخک ایجاد گردید. اکنون از جمله سوغات های این شهر روغن میخک است که از مرغوبیت خوبی برخوردار است.
در طب سنتی:
در طب سنتی ایران میخک را بهعنوان قرنفل یاد میکردند طبیعت آن را در سوم گرم و خشک میدانسته، خاصیت پادزهر برای آن قائل بودند. میخک مقوی ارواح و اعضاء رئیسه میباشد و جهت تقویت ذهن فکر و رفع صدا، (سردرد) بلغمی و فالج (سکته مغزی) از ٱن بهره میبردند. در طب سنتی ایران در جهت تقویت لثه و درد دندان بارد و رفع بدبوی دهان کاربرد داشته است. از میخک در بیماریهای گوارشی مانند فواق (***که) وجشاء (آروغ) و بیماریهای رحم و بیماریهای تنفسی مانند سرفه استعمال میشود.
کاربرد:
میخک صدپر را میتوان در پختوپز استفاده کرد، هندیها در طول تاریخ از این گیاه در غذاهای خود استفاده میکردهاند و به عنوان ادویه معطر به برنج اضافه میکردند. میخک صدپر کمتر دز غذاهای روزمره استفاده میشود و بیشتر خواص طبی دارد و موجب افزایش حرارت بدن میشود. میخک صدپر خشک نیز در بعضی از مناطق هند به عنوان عطر چایی استقاده میشود به ویژه منظقه گجرات. در غذاهای مکزیکی به همراه زیره و دارچین در خوراک استفاده میشود. همچنین در پنیر به همراه زیره سبز و خورشها نیز استفاده میشود. مصرف بیش از حد ان موجب بیهوشی میشود.
از نوع صورتی ان برای دفع ادرار و درمان عفونت های ادراری و سوزش آن، ضدعفونی کننده معده و التیام زخم وسردرد و ضدعفونی و تسکین دندان درد استفاده میشود. همچنین در چین و ژاپن برای بخوردادن استفاده میشود واسانس ان در بسیاری از عطرها استفاده میشود. در اندوزی در سیگار هم استفاده میشود، سال ۲۰۰۹ در ایالات متحده امریکا این نوع سیگارغیرقانونی اعلام شد.
به دلیل خواص ضدعفونی کننده، در چین برای درمان سکسکه استفاده میشدهاست از انجا که این گیاه بسیار گرم کنندهاست مورد استفاده برای افرادی که ناتوانی جنسی داشته اندو جلوگیری از انزال زودرس نیز استفاده میشده، از روغن گل میخک صدپر برای درمان اکنه، جوش، کاهش حساسیتهای پوستی و همچنین درمان سوختگیهای شدید استفاده میشود. همچنین داری خواص دیگری از جمله، دفع پشه، کاهش تب، وکاهش سطح قند خون نیز میباشد.
برخي از اين خواص مهم عبارتند از:
1- تحريك دستگاه گوارش و كمك به هضم غذا و متابوليسم؛در طب سنتي چين از اين چاشني براي درمان حالت تهوع و مشكلات گوارشي استفاده ميشود. ميخك جريان آنزيمي را افزايش داده و در نتيجه فعاليت گوارشي را تقويت ميكند. بعلاوه ميخك تاثير بيحسي موضعي دارد و به همين دليل براي درمان معده درد و حالت تهوع مفيد است.
2- كاهش درد دندان: استفاده از ميخك براي كاهش دندان درد موثر است و همچنين به كاهش عفونتهاي دهاني كمك ميكند. آغشته كردن محل پوسيدگي دندان به روغن ميخك در تسكين درد دندان موثر است.
3- درمان سرفه :جويدن ميخك به همراه يك تكه كوچك از نمك معمولي به توليد بيشتر آب دهان كمك كرده و در نتيجه تحريك پذيري در گلو را كاهش ميدهد.
.4- كاهش استرس و آرام كردن تنشهاي رواني:اگر احساس ميكنيد استرس داريد مقداري آب را به همراه كمي برگ ريحان، برگ نعناع و ميخك بجوشانيد سپس از اين جوشانده براي تهيه چاي سياه استفاده كنيد. اين نوشيدني را همراه با كمي عسل مصرف كنيد. معجون گياهي بدست آمده تنشهاي شما را تسكين ميدهد.
استفاده عمومی در منزل: